Variantenstudie Green Fellows

Is jouw laadinfrastructuur klaar voor morgen? Zo helpt een variantenstudie je vooruit.

Stel je voor: je hebt net geïnvesteerd in een paar laadpalen voor je elektrische vrachtwagens. Maar een jaar later blijkt dat je infrastructuur al achterloopt op het tempo van je eigen elektrificatie. Hoe voorkom je dat je investeringen verouderd zijn vóór ze zijn afgeschreven?

Voor veel bedrijven is de vraag: Stel je voor dat 10% van je vrachtwagens elektrisch wordt. Wat als dat percentage naar 30% of zelfs 50% stijgt? Een paar laders is dan niet meer genoeg. Je hebt echt een systeem nodig dat flexibel is en kan opschalen naarmate de vraag groeit. Om deze belangrijke keuze te kunnen maken, kan een variantenstudie je verder helpen.

Waarom variantenstudie?

De naam ‘variantenstudie’ klinkt misschien technisch, maar het is vooral een slimme manier om nu al rekening te houden met je groei van morgen. Daarom heb je wel een laadplein met minimaal 10 laadpalen nodig. Door hiervoor de verschillende scenario’s te analyseren, kan het bedrijf zich voorbereiden op veranderingen in vraag en technologie. En denk ook aan je MKI-berekening , duurzaamheid telt immers steeds zwaarder mee in de besluitvorming.

Wat je nodig hebt? Een helder rapport, duidelijke scenario’s en een keuze die écht bij jouw situatie past.

Vooruitdenken in scenario’s

Henri Overbeek, een expert op het gebied van e-mobiliteit en emissieloos bouwen, is de drijvende kracht achter deze aanpak. Zoals hij zelf zegt: “waar ik het echt mis zie gaan is dat er geen match is in de combinatie van techniek, financiën en strategie. Lijkt logisch, maar dat heb je nu eenmaal nodig voor een compleet beeld van alle opties bij deze complexe vraagstukken”. Met zijn uitgebreide ervaring in high power- en depot charging voor logistieke en bouwbedrijven en diepgaande kennis van DC-technologie, heeft hij een scherp oog voor innovatie en toekomstbestendige oplossingen.

Green Fellows speelt een sleutelrol in deze transitie, met een strategische variantenstudie die rekening houdt met verschillende scenario’s en de dynamiek van de e-mobiliteit van morgen.

Flexibiliteit voor morgen

Volgens Henri draait het niet alleen om technische kennis. “Het gaat erom een systeem te bouwen dat niet alleen voor vandaag werkt, maar ook kan meegroeien met de vraag van morgen. Ik zie echt dagelijks adviezen langskomen van leveranciers die vooral een ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend-advies geven. Helaas zo makkelijk is het niet.” Het is niet genoeg om simpelweg laadstations te plaatsen. Het gaat om het creëren van flexibele systemen die kunnen opschalen met de ontwikkelingen in de sector. “Ben je je ervan bewust dat in toekomst op de belangrijkste plekken al een laadpaalleverancier of -merk staat? En is jouw systeem dan compatible met andere systemen?”, vraagt Henri zich hardop af. “De TCO verschilt sterk tussen een laadplein bij een distributiecentrum en een logistiek centrum. Hetzelfde geldt voor het verschil in betrouwbaarheid. Een praktijkvoorbeeld wat ik vorige week hoorde: de 1e lader heeft uptime van 80% en de 2e lader 95%. Hoeveel is dan de uptime die je een klant kan beloven?”.

Van plan naar praktijk

Een goed plan is de basis, maar de echte meerwaarde komt bij de implementatie. Zorg ervoor dat de gekozen oplossing niet alleen op papier goed klinkt, maar ook daadwerkelijk in de praktijk werkt. Door slimme berekeningen te maken voor het dimensioneren van kabels, zorgt Green Fellows ervoor dat bedrijven niet onnodig betalen voor extra materiaal. Zoals Henri aangeeft: “Bij grote projecten kunnen zelfs kleine besparingen een enorm verschil maken.” Deze kostenbewuste benadering zorgt ervoor dat bedrijven niet alleen de juiste keuze maken op het gebied van technologie, maar ook financieel optimaal blijven.

Vooruitdenken voor de toekomst

Door scenario’s te maken en slimme keuzes te maken in de implementatie, geven ze bedrijven de zekerheid dat hun laadinfrastructuur flexibel en toekomstbestendig is. “Het draait erom bedrijven niet alleen in staat te stellen om aan de eisen van vandaag te voldoen, maar ook om zich voor te bereiden op de eisen van morgen” zegt Henri. De aanpak van Green Fellows is niet alleen gericht op het bieden van technische oplossingen, maar ook op het vertalen van die oplossingen naar duurzame, kostenefficiënte keuzes die bedrijven daadwerkelijk vooruithelpen.

Denk jij dat je laadinfrastructuur klaar is voor de toekomst? Daag ons uit. Samen brengen we jouw scenario’s in kaart en zorgen we dat je straks niet achter de feiten aanloopt.

Vergelijkbare berichten