Laadpalen energietransitie Greenfellows

Transformeren van brandstofstops: Wordt het tankstation van vandaag het laadstation van morgen?

Transformeren van Brandstofstops: Verken de dynamische verschuiving naarmate de tankstations van vandaag evolueren tot elektrische laadhubs. Duik in Nederlandse veranderingen bij tankstations, de opkomst van elektrische voertuigen en strategische planning. Begin aan de reis naar duurzame mobiliteit met Transformeren van Brandstofstops.

Nederlandse tankstations: veranderend landschap

In het dynamische rijk van transport rijst een cruciale vraag: Zouden de tankstations van vandaag naadloos kunnen overgaan in de laadstations van morgen? Het onderzoek getiteld “Transforming Fuel Stops” duikt in de verschuivende rol van traditionele tankstations en analyseert de dynamiek die deze evolutie richting elektrisch laden voortstuwt. Van de toenemende populariteit van elektrische voertuigen tot vooruitgang in laadinfrastructuur, deze studie navigeert door de mogelijke herziening van tanknormen en onthult de invloedrijke krachten die ons voortstuwen naar een nieuw tijdperk van duurzame mobiliteit.

Total Energies, het Franse energieconglomeraat, heeft onlangs aangekondigd al zijn 400 tankstations in Nederland te willen verkopen. Tegen de achtergrond van opmerkelijke overnames in het land, vormen de daling en onzekerheid in brandstofverkoop risico’s voor tankstation-eigenaren. Vaak gaat het eigendom van deze stations over naar detailhandelaren die zich richten op het uitbreiden van diensten buiten brandstofverkoop, zoals bijbehorende winkels waar meer dan de helft van de winstmarge wordt gegenereerd.

Het landschap van de energiemarkt voor mobiliteit evolueert snel, met afnemend vertrouwen in de voortdurende dominantie van diesel- en benzineverkoop. De gegevens van meer dan 4.000 tankstations in Nederland illustreren duidelijk de aanzienlijke daling in de verkoop van fossiele brandstoffen. In 2005 bedroeg het jaarlijkse verbruik 15 miljard liter, maar tegen 2021 was dit cijfer gedaald tot 11 miljard, met een voortdurende neerwaartse trend in 2022. Deze trend wordt voornamelijk toegeschreven aan de samenstelling van ons wagenpark. Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 300.000 nieuwe auto’s verkocht, waarvan het merendeel nu elektrisch of hybride is.

Heropleving van tankstations: Het elektrische tijdperk

Deze verschuivingen vormen bedreigingen voor de toekomstige levensvatbaarheid van traditionele tankstations. Het opladen van elektrische voertuigen kan plaatsvinden via openbare laadnetwerken, op de werkplek of bij winkelbestemmingen, en voor ongeveer 30% van de huishoudens, thuis. Tegelijkertijd benutten nieuwe marktspelers kansen om energie op alternatieve locaties te verkopen, met mogelijke revitaliseringskansen voor tankstations. Wat zal er gebeuren met tankstations in steden en dorpen wanneer de wijdverbreide adoptie van elektrische voertuigen opladen op verschillende locaties mogelijk maakt? Welke perspectieven wachten ondernemers, exploitanten of nieuwe toetreders tot de energiemarkt op deze locaties?

Belangrijke rol van locatie in de overgang naar elektrische voertuigen: onderschat aspect

Snelle ontwikkeling nodig voor High-Power laadstations om vrijheid en toegankelijkheid voor elektrische Voertuigen te garanderen. Het oprichten van locaties met significante stroomaansluitingen en meerdere snelladers kost tijd, meestal twee tot vijf jaar, met de focus op laadsnelheden van 150 kW of meer, waardoor laden in 5 tot 25 minuten mogelijk is. Tankstations, gunstig gelegen, hebben potentieel voor snelle transformatie tot snellaadstations. Grotere locaties bieden mogelijkheden voor uitgebreide mobiliteits- en energiehubs, waarbij meerdere diensten zoals energieopslag, waterstof, catering en gerelateerde voorzieningen op één locatie worden geïntegreerd.

Optimale locaties voor laadstations omvatten typisch gebieden met veel verkeer, zoals snelwegen en grote kruispunten. Voor bedrijven zijn gebieden dichtbevolkt met eigenaren van elektrische voertuigen (EV’s), zoals stedelijke knooppunten of plekken nabij werkplekken en winkelcentra, nu aantrekkelijk. Het waarborgen van een breed openbaar toegankelijk netwerk vereist een goed verspreid netwerk. Vooruitkijkend is het cruciaal om diensten uit te breiden naar buurten met een lager inkomen, waar privé opritten minder gebruikelijk zijn en ruimte beperkt is. Ten slotte verbetert het strategisch plaatsen van snellaadstations bij voorzieningen zoals catering en detailhandel de klantwaarde en het gemak. Door zorgvuldige strategie, planning en beleid toe te passen, kunnen benzinestations naadloos overgaan in laadstations en actief bijdragen aan de verschuiving naar elektrische mobiliteit.

Het conversieproces

De conversie van een benzinestation naar een laadfaciliteit omvat een zorgvuldige evaluatie van verschillende factoren, waaronder grootte, lay-out en elektrische capaciteit. Een geschikte locatie voor een laadstation moet voldoende ruimte bieden om aan minimale vereisten te voldoen, zodat soepele operaties gegarandeerd zijn. Toegang tot een betrouwbare en ruime elektriciteitsvoorziening is cruciaal en vereist vaak mogelijke upgrades van de lokale elektrische infrastructuur. Succesvolle implementatie van deze transformatie vereist een allesomvattende aanpak, inclusief strategische planning, infrastructuurbeoordelingen en mogelijke samenwerkingen met lokale nutsbedrijven. Daarnaast is het essentieel om te navigeren door nalevings- en vergunningsprocessen om de naadloze integratie van elektrische laadinfrastructuur te vergemakkelijken, wat bijdraagt aan de bredere overgang naar duurzame en elektrische mobiliteit.

Green Planet Pesse en NXT Mobility Alkmaar: Duurzaamheid Vooruit

Gelegen in Pesse langs de A28 van Zwolle naar Assen, staat Green Planet, opgericht door ondernemer Edward Doorten in 2013, bekend als het eerste duurzame tankstation van Nederland. Het primaire doel van Green Planet is om iedereen de mogelijkheid te bieden om zonder CO2-uitstoot te rijden. Het tankstation biedt verschillende duurzame opties, waardoor gebruikers waterstof kunnen tanken, hun elektrische voertuigen kunnen opladen en zwaar transport zoals vrachtwagens welkom zijn.

Wat Green Planet onderscheidt, is de zelfvoorzienendheid op het gebied van energie. De energie die wordt gebruikt voor interne bedrijfsvoering en snelladen, wordt opgewekt door de eigen windturbines en een indrukwekkend scala van 1.400 zonnepanelen. Het bedrijf benadrukt het belang van consistente duurzaamheidspraktijken in haar activiteiten, waaronder het gebruik van lokale producten om CO2-uitstoot te verminderen en een toewijding aan compensatie via zonne- en windenergiegebruik.

Als we kijken naar innovatieve tankstations, steekt NXT Mobility in Alkmaar met kop en schouders boven de rest uit. Dit state-of-the-art tankstation maakt niet alleen het opladen van elektrische voertuigen en vrachtwagens mogelijk, maar herbergt ook een waterstofstation en biedt biobrandstoffen aan. De holistische benadering van NXT Mobility sluit naadloos aan bij het zich ontwikkelende landschap van duurzaam transport. NXT Mobility breidt zich momenteel op opmerkelijk snel tempo uit in Noord-Holland. Dit voldoet aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke tankoplossingen. Deze dynamische groei benadrukt hun toewijding aan het vormgeven van een schonere en duurzamere toekomst voor mobiliteit in de regio.

Green Fellows: Ondernemers begeleiden naar toekomstbestendige tankstations

Green Fellows staat klaar om ondernemers te assisteren bij de overgang naar een toekomstbestendig tankstation. Onze experts bieden ondersteuning bij complexe energie-uitdagingen, met specifieke nadruk op zware laadinfrastructuur en de integratie van energies opslagsystemen in combinatie met een intelligent energiebeheersysteem.

Benieuwd om meer te weten te komen? Neem gerust contact op met onze expert, Henri Overbeek, via henri@greenfellows.eu.

Vergelijkbare berichten